ΕΒΓΕ 2010: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η τελετή απονομής

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010

ΕΒΓΕ 2010: Η τελετή απονομής

Το Σάββατο 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης 2010, στο Κέντρο Τεχνών στο ACS.

Ακολουθεί το Δελτίο τύπου:

Το κοινό της εκδήλωσης βίωσε μια βραδιά με πολύ ζεστασιά, ρυθμό, και κέφι, ατμόσφαιρα για την οποία υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό ήταν η παρουσιάστρια της τελετής Λυδία Παπαϊωάννου. Τα ΕΒΓΕ έγιναν φέτος για ένατη συνεχή χρονιά, με ένα δείκτη επιτυχίας που αυξάνεται συνεχώς.

Το "παρών" έδωσαν γι' άλλη μια φορά από το πιο μικρό δημιουργικό γραφείο μέχρι τις μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες, καλύπτοντας όλη την γκάμα δημιουργών και έργων που συναντάται στην ελληνική αγορά.

Το ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ απέσπασε φέτος το δημιουργικό γραφείο Beetroot Design group, ένα κατόρθωμα που το εν λόγω γραφείο επιτυγχάνει για τρίτη χρονιά τα τελευταία πέντε χρόνια (τις άλλες δύο χρονιές από τις πέντε, δε μπορούσε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, μια και ο κανονισμός των ΕΒΓΕ τοποθετεί τους νικητές του μεγάλου βραβείου της μια χρονιάς, στην Κριτική Επιτροπή της επόμενης).

Δεύτερο γραφείο σε συλλογή διακρίσεων ήταν οι Designers United, ενώ το Χρυσό Βραβείο της Γραφιστικής απονεμηθεί στις εφαρμογές της "Biennale: 2" της Red Creative. Κοινό γνώρισμα και των τριών παραπάνω γραφείων, δεν είναι άλλο από την έδρα τους: την πόλη της Θεσσαλονίκης. Με τα αποτελέσματα αυτά, επιβεβαιώνεται περίτρανα, για μια ακόμα φορά, η υπεροχή της γραφιστικής σκηνής της συμπρωτεύουσας.

Στα υπόλοιπα αξιοσημείωτα των φετινών ΕΒΓΕ είναι:

  • το ΕΒΓΕ συνολικής προσφοράς, το οποίο απένημε το ΔΣ της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας στον Τάκη Κατσουλίδη
  • το Χρυσό Βραβείο της Εικονογράφησης, το οποίο απενεμήθει στο βιβλίο "Πίτερ Παν" του Σβετλίν Βασίλεβ
  • η μη απονομή Χρυσού για τις κατηγορίες των Ψηφιακών Εφαρμογών
  • οι πολλές διακρίσεις του δημιουργικού τμήματος του ΔΟΛ (σημειωτέον: στην κατηγορία εξώφυλλο βιβλίου, απέσπασε ένα ΕΒΓΕ και τρεις επαίνους)
  • η απουσία πρώτων βραβείων σε πολλές από τις κατηγορίες (συνολικά στις 33 κατηγορίες των ΕΒΓΕ, μοιράστηκαν 25 πρώτα βραβεία)
  • η έντονη παρουσία της ελληνικής περιφέρειας, αφού τέσσερις διακρίσεις "ξέφυγαν" από τα χέρια των δύο ελληνικών μεγαλουπόλεων και κατέληξαν στην Τρίπολη (2), στην Πάτρα (1) και στην Κέρκυρα (1).
  • η επικράτηση των νεοεμφανιζόμενων γραφείων εις βάρος των παλαιών, αφού από τα 50 διαφορετικά ονόματα που βραβεύθηκαν φέτος, τα 29 το πέτυχαν για πρώτη φορά).

Τα ΕΒΓΕ διοργανώνονται από το περιοδικό +design και έχουν την υποστήριξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Γραφιστικών Ενώσεων Icograda, της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Από τα πρώτα χρόνια τα Βραβεία αποδείχθηκαν μια καλή αφορμή για συγκέντρωση και αποτίμηση της συνολικής γραφιστικής και εικονογραφικής παραγωγής της χώρας μας, ενώ ένας από τους στόχους των διοργανωτών είναι η άμιλλα να οδηγεί σε όλο και πιο ποιοτικά αποτελέσματα.

Τα έργα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες (γραφιστική, εικονογράφηση, web design), για κάθε μία από τις οποίες υπάρχει διαφορετική Κριτική Επιτροπή. Μετά το τέλος του διαγωνισμού εκδίδεται ένας κατάλογος με τα έργα που ξεχώρισαν σε κάθε κατηγορία, πράγμα που έχει σταθεί μια καλή αφορμή για αφιερώματα του ξένου Τύπου στην ελληνική γραφιστική.

Χορηγοί των φετινών ΕΒΓΕ ήταν οι εταιρείες Apeiron, Corbis, Graphcom, Parachute, Ανδρέου, Εκτυπώσεις Κοντορούση και Χαρτιά Περράκης και χορηγοί επικοινωνίας τα περιοδικά Ad Business, G.A., Marketing Week, και Athens Voice, οι ιστοσελίδες, Hegrade και VCDC, καθώς και το κανάλι MAD.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ - ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΕΣ ΧΡΥΣΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ από τις Κριτικές επιτροπές των ΕΒΓΕ 2010.

ΧΡΥΣΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Ο Πίτερ Παν είναι ένα έργο διαχρονικό καθώς και ένα από τα περισσότερο εικονογραφημένα όλων των εποχών. Είτε από κάποιο βιβλίο είτε από κάποιο κινηματογραφικό έργο όλοι έχουν κάποιες εντυπωμένες εικόνες στη μνήμη τους από τις περιπέτειες του παιδιού που δε μεγάλωνε ποτέ.

Αυτή η συγκεκριμένη εκδοχή αυτό που πρώτα πρώτα καταφέρνει είναι να ξεχωρίσει και αυτό γίνεται εφικτό επειδή ο δημιουργός έχει ένα πολύ προσωπικό και σίγουρο ιδίωμα. Οι εικόνες του Σβετλίν προδίδουν έναν άνθρωπο με εμμονές γύρω από μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωγραφικής.

Το εικαστικό ζήτημα των μαστόρων της αρτ νουβώ είναι προφανές στις συνθέσεις του, όπου δισδιάστατες, διακοσμητικές περιοχές αυτονομούνται, ταυτόχρονα όμως υπηρετώντας μια αναπαραστατική αφήγηση. Η σπουδή του εικονογράφου σε μια παγκόσμια και ιστορικά δημοφιλή εικονογραφική γλώσσα κάνει το έργο με τη σειρά του παγκόσμιο και διαχρονικό όπως το αγαπημένο παραμύθι. ΧΡΥΣΟ Εικονογράφησης στον Σβετλίν Βασίλεβ για το “Πίτερ Παν”

ΧΡΥΣΟ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ

“Πράξις: τέχνη σε αβέβαιους καιρούς» ήταν ο τίτλος του γεγονότος – και στην εικόνα του αντικατοπτρίζεται επιτυχώς η έννοια της αβεβαιότητας, όπως και η έννοια της πράξης. Τα ανολοκλήρωτα σχήματα, αποτελούμενα από σημεία που πρέπει να ενωθούν από τον θεατή (ή μια «αυθεντία») ώστε να παραχθεί ένα νόημα, είναι ευρηματικά.

Επίσης, ως ιδιαίτερα αισθητικά στοιχεία, ταυτοποιούν με σαφήνεια τις πολλαπλές εφαρμογές – χωρίς όμως να ανταγωνίζονται ή να υπερκαλύπτουν τη θεματολογία της έκθεσης: η αντιμετώπιση είναι αυτό που λέμε πραγματικά γραφιστική. Τα ίδια στοιχεία αποτελούν και απόδειξη δημιουργικού ρίσκου – σε αντίστιξη με το λευκό χώρο που χρησιμοποιείται επίσης ευρέως.

Όσο για τον αποδέκτη, ενυπάρχει μια πρόκληση για συμμετοχή: «θέλω να ενώσω τις τελείες» – «ξέρω ποιο σχήμα κρύβεται!»). Μια ισχυρή ταυτότητα που χαρακτηρίζεται και από συνεπή επαγγελματισμό. ΧΡΥΣΟ Γραφιστικής στην BIENNALE2 της Red Creative.

Media:

Σχόλια


Το σχόλιο σας

Όνομα:
email:
website:
Σχόλια:

πληκτρολογήστε τις λέξεις που βλέπετε στο πλαίσιο (βάλτε κενό μεταξύ των δύο λέξεων). Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τις λέξεις κάντε click εδώ για να εμφανιστούν 2 καινούργιες.


Ειδοποίηση με e-mail για νέα σχόλιαWhat’s Up puzzle

Το puzzle του What's Up

Μία interactive εφαρμογή όπου οι χρήστες μπορούν να συνεργαστούν για να λύσουν το puzzle του What's Up.

Page Speed Online

Page Speed Online

Η Google προσφέρει ένα online εργαλείο το οποίο αναλύει την ταχύτητα φόρτωσης μιας ιστοσελίδας και προτείνει βελτιώσεις.

facebook logo

Facebook Registration Plugin

Το Registration Plugin επιτρέπει στους χρήστες του Facebook να κάνουν sign up στο site μας χρησιμοποιώντας μια απλή φόρμα.

Chrome notebook

Video για Chrome notebook

Σε αυτό το διασκεδαστικό video μπορούμε να δούμε μερικά πλεονεκτήματα του Chrome notebook.

Η γέννηση του Ιησού στα Social Media

Η γέννηση του Ιησού στα Social Media

Ένα ωραίο video που μας δείχνει πως θα ήταν η γέννηση του Ιησού αν υπήρχαν τα Social Media εκείνη την εποχή

Τι είναι το technotes.gr;

Το technotes.gr ασχολείται με ειδήσεις internet, άρθρα για την τεχνολογία, web 2.0 και αξιολόγηση ιστοσελίδων.

Το περιεχόμενο του site μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

» Περισσότερα

Latest tweets