Προγραμματισμός: data URI scheme

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010

Προγραμματισμός

Το data URI scheme πρόκειται για μία μέθοδο που χρησιμοποιεί δεδομένα (data) στον HTML κώδικα μίας ιστοσελίδας σαν να ήταν εξωτερικός πόρος. Για παράδειγμα αυτό το άρθρο χρησιμοποιεί μία φωτογραφία την οποία την κάνει reference μέσω του html tag img. Αντί λοιπόν να γράψουμε στον κώδικα:

img src="path της εικόνας"...

Μπορούμε να κάνουμε embed τα δεδομένα της εικόνας απευθείας στον html κώδικα και o browser του χρήστη με την σειρά του θα κάνει render την εικόνα. Το format είναι:

data:[<MIME-type>][;charset="<encoding>"][;base64],<data>

Πχ:

data:png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAAEIAAAAxCAYAAABu4n+HAAAAAXN...

Κάνουμε embed αυτόν τον κώδικα στο source tag ενός image και o browser μετά απεικονίζει την εικόνα. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούμε τα HTTP requests μιας ιστοσελίδας. Τα μειονεκτήματα είναι ότι οι εικόνες δεν μπορούν να γίνουν cached από τους browser ενώ αρκετοί browsers δεν υποστηρίζουν πλήρως αυτήν την μέθοδο. To google news χρησιμοποιεί data URI scheme, αν πάτε στο news.google.gr και κάνετε view source θα δείτε πως παρουσιάζουν τις εικόνες των ειδήσεων.

Σχόλια


Το σχόλιο σας

Όνομα:
email:
website:
Σχόλια:

πληκτρολογήστε τις λέξεις που βλέπετε στο πλαίσιο (βάλτε κενό μεταξύ των δύο λέξεων). Εάν δεν μπορείτε να διακρίνετε τις λέξεις κάντε click εδώ για να εμφανιστούν 2 καινούργιες.


Ειδοποίηση με e-mail για νέα σχόλιαDarth Vader στο twitter

Ο Darth, ο Jesus και ο Chuck στο Twitter

Τα brands προσπαθούν να κάνουν ισχυρή την παρουσία τους στα social media αλλά την ίδια στιγμή funny accounts γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στο twitter.

Like button and comments

Το Like button και η επίδραση στα comments

Αρκετά sites έχουν προσθέσει το Like button στα posts τους αλλά σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει μια δυσαναλογία με τον αριθμό των comments.

Facebook Like

Facebook Like: το επόμενο world wide (social) web;

Εδώ και λίγες μέρες το Facebook έχει προσθέσει το κουμπί Like για τα pages ενώ θέλει να δημιουργήσει ένα Like button για ολόκληρο το web.

YouTube

Οι αλλαγές στο CSS του YouTube και οι διαφορές στους browsers

Το YouTube άλλαξε πρόσφατα το design του αλλά το καινούργιο CSS είναι πιο φιλικό για browsers σαν τον Firefox παρά για τον Internet Explorer.

in.gr

in.gr - σταθερό design από τα τέλη της δεκαετίας του 90

Το in.gr δημιουργήθηκε το 1999 και από τότε μέχρι και σήμερα το design του έχει παραμείνει αναλλοίωτο.

Τι είναι το technotes.gr;

Το technotes.gr ασχολείται με ειδήσεις internet, άρθρα για την τεχνολογία, web 2.0 και αξιολόγηση ιστοσελίδων.

Το περιεχόμενο του site μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

» Περισσότερα

Latest tweets